Kassel (D)
flag
Home DagBoek Foto's Kaart Route KlimaatReisverslag fietstocht naar kassel en terug, bezoek aan de Documenta 14.

Route gemaakt met:
RoutePlanner FietsersBond
RoutePlanner Nordrhein-Westfalen
RoutePlanner HessenPlace a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions

1. Vrijdag 25 augustus 2017Apeldoorn - Altenberge 120 kmDag 1. Best saai eigenlijk. Het Nederlandse deel is bijna overal door ruilverkavelingen in 'nette' rechthoekige stukken verdeeld. Maïs en weilanden vooral. Af en toe een bosje.
Duitsland, direct over de grens, niet veel uitdagender. Weilanden maken plaats voor akkers.
Na honderd kilometer beginnen de heuvels van Münsterland, dan worden de vergezichten een stuk aangenamer.
Overal worden de heuveltoppen bezet door windmolens. Groene stroom is prima, maar die molens blijf ik een besmeuring van het landschap vinden.

De landweggetjes in Duitsland zijn bijna allemaal verboden voor auto's. Anlieger Frei. Dat wil zeggen, alleen wie er echt iets te zoeken heeft, heeft toegang. Dat is fijn voor de fietser. De fietspaden daarentegen zijn bij onze oosterburen smartelijk aan onderhoud toe. Geen prioriteit schijnbaar. Bordjes Radweg Schäden (slecht fietspad) , is schijnbaar het enige dat men wil investeren. Of is dat alleen voor de gemeentes zich in te dekken voor eventuele aansprakelijkheidsstelling?

Tegen zessen slepen zich een aantal fietsers, vermoeid uitziend, de trappen van het hotel hoog. De fietstassen hoog torsend. Er tussen ergens de accu.

Mooie whiskey's en cognac's op de kaart, op de plank maar één whiskey. . .

Up 400, Down 280 meters

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

2. Zaterdag 26 augustus 2017Altenberge - Paderborn 106 kmVandaag grotendeels op en langs drukke B-wegen. Veel verkeer en onrustig dus, maar dat is ook mijn eigen schuld. Ik heb de planner de kortste weg laten maken.
Het fietspaden-idee van Duitsland is niet erg duidelijk. Vaak loopt er langs één kant van de weg een fietspad, en die is dan ook meestal voor beide richtingen. Aan de andere zijde, als je links op het fietspad fietst kan opeens weer een fietspad verschijnen, zonder waarschuwing dat je moet oversteken.
Naast de B-weg op een smal fietspad, of OP de B-weg op een twee meter brede vluchtstrook. Alleen omdat het af en toe verboden is voor fietsers, weet ik dat je op de andere delen WEL mag fietsen. Weinig tot geen Duitsers vergezellen mij op de B-wegen. Ik kan ze geen ongelijk geven.
Dat een B-weg soms een deel autoweg wordt of dat delen verboden zijn voor fietsers is nog niet geheel bekend bij de Duitse routeplanners. Dus oppassen en niet domweg de GPSroute volgen.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

3. Zondag 27 augustus 2017Paderborn - Kassel 79 kmPfffff. Na Paderborn beginnen de heuvels pas echt goed. Het blijft de gehele weg klimmen en dalen. Maar het is goed te doen.

Wat NIET goed is, is de route van de Nordrhein-Westfalen fietsers vereniging. Tot driemaal toe fiets ik me vast op niet bestaande weggetjes. Zelfs geen schim van een weg, of iets wat ooit een paadje is geweest. Weer terug omhoog de berg op, en opnieuw via een andere weg omhoog.
Na de derde keer mis rij ik de B7 op. Druk maar goed te fietsen. Wel ben en blijf Ik de enige fietser. Na het vliegveld wordt de weg vierbaans en razen de auto's met honderd kilometer voorbij. Een vluchtstrook, mwah, niet echt, een dikke witte streep en zo'n dertig centimeter, dat is mijn plaats vandaag.
Hoe gaat ik terug? Dezelfde weg over de B7 en andere drukke doorgaande wegen?
Dezelfde routeplanner heeft ook mijn terugweg gemaakt. Terug NIET de kortste weg, naar binnendoor, waar zal de Nordrhein-Westfalen planner me nu weer brengen?
Dat is voor dinsdag om te beslissen, eerst een dag in Kassel Documenta 14.

Het Stadshotel vaart er wel bij. Prijzen waarschijnlijk vet verhoogd. De kamer is helemaal niet slecht, maar voor het zelfde geld veel mooiere kamers gehad. Locatie, recht in het centrum, natuurlijk fantastisch.
13:15 uur. Uw kamer is pas om 14:00 uur beschikbaar. Okay. Ik wacht wel. Nooit weglopen. De kamers zijn meestal wel schoongemaakt. Dus ga ik in de kleine lobby zitten. Tien minuten later, uw kamer is klaar meneer. Dank u wel.

Up 1040, down 970 meters

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

4. Maandag 28 augustus 2017 KasselDocumenta IX (de negende) in 1992 was mijn eerste. Nu vijfentwintig jaar later de 14de. Ben ik echt 6 malen achtereen geweest? Voor mijn gevoel wel. De posters, die op rij in de ontbijtzaal van het hotel hangen, herken alle vanaf 92.
Achtereenvolgens Fridericianum, Natuurkundemuseum im Ottoneum (niet de vaste tentoonstelling), Documenta Halle, Orangerie. Over de Schöne Aussicht, wat werkelijk een prachtig uitzicht is, naar Palais Bellevue en de Neue Galerie.
Het "Staatspark Karlsaue" hebben ze dit jaar jammergenoeg bijna niet gebruikt als tentoonstellingensterrein.
Best wel veel in korte tijd als ik het zo opschrijf. Maar, de Kunst te begrijpen heb ik een tijdje geleden opgegeven. Voelen, beleven, iets 'pakt' mij of niet en als het mij 'pakt' houdt het mij een tijdje vast. Op mijn dooie gemak wandel ik langs de vele objecten.

Na de lunch, via de Weinberg Terrassen naar het Grimmwelt Kassel en verder het Museum für Sepulkralkultur. Dit Duitse woord kende ik nog niet. Het museum laat de begrafenis gewoonten van de vele landen in de wereld zien. Buiten het kleine Documenta deel bekijk ik hier ook de vaste collectie. Voor het eerst dat ik iets dergelijks aanschouw.
"Leben Sie Wohl" staat er op de deur waardoor u het pand verlaat.

Hessisches Landesmuseum, Torwache, Stadmuseum Kassel. Via de LutherPlatz, waar ik niets des documenta's ontdek, naar de Neue Neue Galerie. Die laatste zeker doen. Grote fabriekshal met meerdere grotere installaties.
Terug via de Köninsplatz en Peppermint (om 3 uur reeds gesloten) naar de Friedrichsplatz. En dan is het inmiddels weer bijna vier uur, tijd voor een grosses bier. Mmmmmm.

Mooi op tijd. Mijn absorberings vermogen is bijna volledig uitgeput. Moe en vol voldaan bestel ik bij Alex mijn grote pils.

En dan is er nog veel meer Documenta, maar voor deze keer is het weer even genoeg. Voor 22 euro een dagkaart. Honderd dagen lang. Elke vijf jaar.

Voor mij weer een hele mooie, passend in mijn beleving van de afgelopen zes. Hoewel de recensie in de Trouw een ietwat andere uitspraak doet.

Heel fijn om te zien dat er zoveel belangstelling voor de kunst is.

Een mooie dag. Een heel mooie dag. Zit ik daar bijna drie uur naar het Parthenon van boeken te staren, vlak voor mijn neus, bier te drinken. Te mijmeren. Kipnugget kinder portie. Nog een pilsje.

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions

5. Dinsdag 29 augustus 2017Kassel - Ascheberg 175 kmHalf vijf. Ascheberg. Dertig graden. 175 kilometer gefietst. Ik ben er.
Rond twaalf uur besluit deze dwaas dat de terugweg ook wel in twee, in plaats van drie dagen kan.

De eerste vijftig kilometer zijn nog lekker fris. Drukke wegen. Veel klimmen en dalen. Heel goed te doen.
Dan verlaat ik de grote wegen en volg de route gemaakt op de site van de fietsersbond van Nordrhein-westfalen (NRW). Pfffff.
Een vol uur sleep, klauter, loop, fiets ik over een smal mountainbike pad door de stille, hevig naar paddenstoelen ruikende, wouden. Geen kip te zien. Moederziel alleen. Vol in het zweet, maar mooi.

Toch, als NRW weer een slecht bospad in wil, ga ik op een mooie asfalt weg verder. Stukje om, ook klimmen, maar wel een stuk aangenamer over de vlakke weg.

Drensteinfurt nog tien kilometer. Oh das nog wel te doen. Shit geen hotel. Vijf kilometer verder. Hotel stil en verlaten. Nog vijf kilometer, dat zijn zware meters die laatste, vind ik een hotel.

Meestal book ik via booking.com. Vandaag niet. Booking beweert de goedkoopste aanbiedingen te hebben. Mevrouw van het Jagdschlößchen heeft geen eenpersoonskamer meer. Maar, zegt ze, ik heb voor u een tweepersoons inclusief ontbijt. 56 euro. Dank u, dat is okay.
Als ik later op booking kijk. Hebben ze ook een tweepersoons kamer voor enkel gebruik. 73 euro en dan komt er nog eens vijf bij voor het ontbijt. Toch maar eens een andere strategie ontwikkelen tav booking.
Iets van, eerst kijken wat booking te bieden heeft. Niet boeken. Dan vragen bij hotel wat ze hebben voor welke prijs. Is die (veel) hoger dan kan ik nog altijd zeggen dat ik via booking ga boeken. Waarschijnlijk krijg ik dan ter plekke een korting want booking is voor de hoteleigenaar ook niet voor niets.
Wel krijg je, zeker als alleenreizende, bij booking een betere kamer.

Up 1560, Down 1700 meters

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen

6. Woensdag 30 augustus 2017Ascheberg - Apeldoorn 148 kmTwee uren, van zachte miezer tot fikse bui, regen op mijn kop gehad. Op een totaal van zeven uur, valt toch best mee.
Weer een lange dag, na zo'n dag als gisteren begint het wel te voelen.

Up 470, down 500 meters

Place a ReactionNumber Of Reactions: 0 Read The Reactions
Google EarthTemperatuur vandaag.Google Maps
HoogteLijnen